Klub mladih dijebetičara – “Zagrebački slatki”

1991. godina bila je u najmanju ruku kaotična. Uz domovinski rat u Hrvatskoj, bilo je potrebno i pobrinuti se za humanitarnu pomoć za nastradale, raseljene i prognane sunarodnjake. Angažman Saveza bio je velik. Od donacija hrane i potrepština dijabetičkih, tako i povećavanje svjesnosti o dijabetesu.

Kao jedna od mojih primarnih aktivnosti bilo je otvaranje informatičkog identiteta saveza.
Kako je “prepucavanje” s Carnetom tada bilo na nezavidnoj razini, uz ispunjavanje 4 papira, pa ovjere, pa osobnog nošenja i moljenja da se prihvati ime domene, napokon sam izganjao domenu diabetes.hr. Naravno najveca borba je bila zato sto diabetes nema J. Naime po hrvatskom je diJabetes.hr, međutim uspjeli smo ih uvjeriti da cijeli svijet razumije diabetes, pošto je to ime bolesti, a i latinski naziv diabetes mellitus nam je u tome pomogao. Pošto je internet bio tek u začecima tada, i tek je bio početak html jezika za web programiranje, Kristijan i ja smo isprogramirali prvu web stranicu Saveza. I od tada do danas ova domena je aktivna i koristi se u svakodnevnom radu.

Kako smo se tada već znali sa edukativno-rekreacijskih ljetovanja djece s šećernom bolešću, Ivana i ja poceli smo gutatu strane časopise o dijabetesu, poglavito Diabetes forcast, američkog saveza. Večinu tekstova, koji su nam se učinili primjenjivi u našem podneblju smo prevodili i objavljivali u našem časopisu, tada “Šećerna bolest i mi(kasnije “IZVOR” te konačno “Dijabetes”).

Pod ruke nam je dospio i jedan tekst o kampovima za djecu i mlade. U tom broju je detaljno opisano što se sve radi u tim kampovima, kakava je koncepcija.

Na našu sreću nama najbliži stručno vođen kamp je bio u Austriji. Na našu spremnost da odemo u taj kamp i prenesemo znanje u naše kampove, Dr Ratimir Kovačević, tada dopredsjednik Saveza, odlučio nas je podržati. Bacili smo se na traženje sponzora. Nakon nekoliko mjeseci stalne komunikacije s Austrijskom udrugom i gospođom Waltraut Hupfel, došli smo do toga da smo uz minimalno učešće poslali dva naša predstavnika u kamp. Bili smo to Ivana i ja. Sponzore smo žicali sredstva za ovaj projekt i uspjeli smo. Jedan od onih koji su pristali bile su i Knjižare Ljevak.

Odlazak u takav kamp, a nakon sudjelovanja u našim kampovima, sasvim je novo iskustvo. Ovo je bio međunarodni kamp, i sudjelovali su iz Austrije, Njemačke, Danske, Švedske, Velike Britanije, Norveške,Egipta, Izraela, SAD-a, … i naravno Hrvatske.

Od toga da su sistemi rada sasvim drugačiji ( npr kod nas prilikom dolaska u kamp djeci su se oduzimali inzulini da ih se ne bi, iskreno ne znam što, tamo je sve, ali baš sve bilo na odgovornost sudionika.) Prema našim saznanjima nikada nije bilo nikakvih problema. Kamp je trajao 2 tjedna, i to u Altenmarktu 1 tjedan (par kilometara od Bisufshofen skakaonice) i tjedan dana u glavnom gradu Beču. Iskustva koja smo tamo stekli, pokušali smo prenjeti u HR, no nažalost u većini slučajeva smo bili bezuspješni.

Kako smo saznali da se na području Europe, mladi druže u zasebnim klubovima mladih, bez pretjeranog uplitanja odraslih članova, odlučeno je napraviti takvo nešto i u Zagrebu.

Ovom prilikom moram spomenuti Prim.sc.mr. Manju Prašek. Bez nje klub nikada ne bi bio realiziran.
Ukratko, nakon pripreme održan je prvi sastanak “Zagrebačkih slatkih”. Nakon uvodnog druženja, dogovorili smo se termine sastanka, Prim Prašek nam je čak dala ključ od predavaone u Vuk Vrhovcu, kako bi se mogli sastajati kada god nam odgovara. Nakon drugog-trećeg sastanka došli smo do toga da smo poželjeli imati neko naše glasilo. I tako smo tiskali prvo izdanje.

Nastaviti će se…

Author: Antun Paulin

Bavim se volontiranjem u području dijabetesa preko 34 godine.
Bio sam Predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva u jednom mandatu, te dopredsjednik u 2 mandata.
Aktivno članstvo sam napustio 2015-te godine zbog malverzacija i nezakonitih radnji u Društvu. Odlučio sam pomoći jednoj mladoj udruzi, koja nije iskvarena pohlepom za novcem, te volontiram u udruzi Mellitus Rijeka.

469 Ukupno 1 Danas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Klub mladih dijebetičara – “Zagrebački slatki”

Objavio Antun Paulin Vrijeme čitanja: 3 min
0