Povećati sigurnost! – Autosjedalice

Pravobraniteljica za djecu, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić ponukana HAK-ovim testovima postavila je važna pitanja o sigurnosti prijevoza naših najmlađih

AutosjedaliceTestovi dječjih autosjedalice HAK-a i europskih autoklubova poslužili su pravobraniteljici za djecu, doc. dr. sc. Ivani Milas Klarić da postavi važna pitanja o sigurnosti prijevoza naših najmlađih. Naime, u dva prošlogodišnja testa mnoge sjedalice zabilježile su loš rezultat, a posebno su se u drugom testu mnoge sjedalice pokazale prilično lošima.

Podsjetimo,krajem 2014. godine testirali smo uglavnom jeftinije autosjedalice. u pismu koje je uputila Ministarstvu gospodarstva dječja pravobraniteljica citira upravo članak iz revije HAK: “Ovogodišnje će testiranje ući u povijest kao jedno od onih s prosječno najlošijim rezultatima. od 11 proizvoda namijenjenih različitim grupama težine, više od polovice nije zadovoljilo. Čak šest dječjih auto sjedalica palo je na testu i dobilo neprolaznu ocjenu, a tragično je što je čak pet od šest proizvoda s čistom jedinicom neprolaznu ocjenu zaradilo zbog nedovoljne sigurnosti.

Doista poražavajući podatak jer dječja sjedalica,  koliko god bila jeftina, trebala bi služiti za zaštitu mališana, no dobiveni  rezultati u praksi to demantiraju”. Pravobraniteljica naglašava da, od informacija koje dobiva od roditelja, ovi testovi služe kao važan savjetodavan alat. Također, iz njena je ureda stigla preporuka da bi se s tržišta trebale ukloniti one sjedalice koje predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača – djece.
Pravobraniteljica Ministarstvu gospodarstva preporučuje poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti za zaštitu
djece. Dopis je uputila na znanje MUP-u, HAK-u i Državnom zavodu za mjeriteljstvo. I ovaj dopis pravobraniteljice za
djecu, doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić pokazuje koliko su vrijedni naši testovi dječjih autosjedalica i koliko su važne naše preporuke.

Preneseno iz revije HAK,01/02.2015

Author: Antun Paulin

Bavim se volontiranjem u području dijabetesa preko 34 godine.
Bio sam Predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva u jednom mandatu, te dopredsjednik u 2 mandata.
Aktivno članstvo sam napustio 2015-te godine zbog malverzacija i nezakonitih radnji u Društvu. Odlučio sam pomoći jednoj mladoj udruzi, koja nije iskvarena pohlepom za novcem, te volontiram u udruzi Mellitus Rijeka.

405 Ukupno 1 Danas
Post Tagged with , , ,

3 komentara so far.

 1. Mandy napisao:

  Sve testove treba uzimati sa rezervom a ne smatrati svetim pismom.

  Npr u ADACovim testovima su prve dvije rubrike jako bitne, druge dvije nisu uopće bitne za sigurnost djeteta a ima sjedalica koje u prve dvije rubrike (Sigurnost i lakoća upravljanja dobiju lošije ocjene a izvuku ih ocjene iz druge dvije rubrike.

  Sjedalice koje su prošle testiranje i zadovoljile uvjete propisane od europske komisije tj zadovoljile standard ECE R44.04 (najčešće narančasta naljepnica na autosjedalici) su sigurne ali SAMO ako su su pravilno postavljene i ako je dijete ispravno vezano u sjedalici :)

 2. vital napisao:

  Najbolje je konkretno govoriti o temi. Tebi je uspjelo, znam o čemu
  govorim, jer se takve stvari dugo traže u mreži

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Povećati sigurnost! – Autosjedalice

Objavio Antun Paulin Vrijeme čitanja: 1 min
3